Post più popolari

marți, 14 iunie 2011

Bărbaţii de pe Planeta Marte, Femeile de pe Planeta Venus

Salutare!

Dragostea, vulnerabilitatea, înţelepciunea şi forţa m-au stimulat să mă întorc către tine împărtăşind cu tine şi cu prietenii adevăraţi cele descoperite împreună.

Astăzi, vom aborda tema: "Bărbaţi, femei şi relaţiile dintre ei; cum să facem pace cu sexul opus."

Cum stăm cu imaginaţia?... Sper, că nu avem probleme. Da?... Bine!
Să ne imaginăm că bărbaţii vin de pe Planeta Marte, iar femeile de pe Planeta Venus.

...Cândva, demult, marţianul Dr.John Gray privind prin telescoapele lor observase, descoperise pe venusiene. Simpla lor vedere le trezise, marţienilor, sentimente pe care nu le mai încercase până atunci. S-au îndrăgostit şi-au inventat rapid călătoriile spaţiale - au zburat spre Venus.

Venusienele i-au întâmpinat pe marţieni cu braţele deschise. Ele intuiseră că va veni această zi. Sufletele lor s-au deschis pentru o iubire pe care nu o mai cunoscuseră vreodată.

Dragostea dintre venusiene şi marţieni a fost miraculoasă. Erau încântaţi să fie împreună, să lucreze împreună şi să-şi împărtăşească gândurile. Deşi proveniţi din lumi diferite, pe ei îi delecta tot ce îi diferenţia. Au petrecut luni întregi învăţând să se cunoască, explorându-se şi analizându-şi nevoile, preferinţele şi modelele comportamentale diferite. Ani de zile au trăit împreună în dragoste şi armonie.

Apoi au decis să zboare către Planeta Pământ. La început totul a fost minunat şi frumos. Dar efectele atmosferei pământene s-au făcut simţite şi, într-o zi, toată lumea s-a trezit cuprinsă de o amnezie de un tip special - o amnezie selectivă!

Atât marţienii cât şi venusienele au uitat că proveneau de pe planete diferite şi era normal ca şi ei să se deosebească. Într-o bună zi, tot ce aflaseră despre diferenţele dintre ei li sau şters din memorie. Şi, din acea zi, bărbaţii şi femeile au intrat în conflict.

A te îndrăgosti este întotdeauna un miracol. Pare ceva etern ca şi cum dragostea va dura pe vecie. Noi credem în mod naiv că suntem cumva scutiţi de problemele pe care le-au avut părinţii noştri, nefiind îngrijoraţi că dragostea se va stinge. Suntem siguri că aşa trebuie să fie şi că urmează să trăim întotdeauna fericiţi.

Dar pe măsură ce magia se stinge şi viaţa zilnică îşi intră în drepturi, iese la iveală faptul că bărbaţii continuă să ceară femeilor să gândească şi să reacţioneze ca ei, iar femeile aşteaptă de la bărbaţi să se poarte ca ele. Fără o cunoaştere limpede a diferenţelor dintre noi, nu acordăm suficient timp pentru a ne înţelege şi a ne respecta unii pe alţii. Devenim pretenţioşi, iritaţi, acuzatori şi intoleranţi.

Cu toate intenţiile bune, dragostea continuă să moară. Problemele curente reuşesc cumva să se infiltreze. Se acumulează resentimentele. Comunicarea se degradează. Neîncrederea sporeşte. Rezultă respingerea şi evitarea. Miracolul dragostei este pierdut.

      Ne întrebăm pe noi înşine:
      Cum se întâmplă asta?
      De ce se întâmplă asta?
      De ce ni se întâmplă nouă?


Pentru a răspunde acestor întrebări, cei mai celebri gânditori au elaborat srălucite şi complexe sisteme filozofice şi psihologice. Totuşi, vechiul model revine. Dragostea moare. Se întâmplă aproape tuturor.

În fiecare zi, milioane de indivizi îşi caută un partener pentru a împărţi acest sentiment special de iubire. În fiecare an, milioane de cupluri se unesc, cu dragoste, apoi se despart deoarece au pierdut dragostea. Dintre cei care sunt în stare să întreţină dragostea un timp destul de îndelungat pentru a ajunge la căsătorie, doar 50%, care rămân împreună, probabil că jumătate nu sunt satisfăcuţi. Ei stau împreună din loialitate, obligaţie sau din teama de a începe din nou.

Efectiv, foarte puţini oameni sunt capabili să-şi dezvolte iubirea. Totuşi se întâmplă.

Când bărbaţii şi femeile sunt în stare să se respecte şi să-şi accepte deosebirile, atunci dragostea are şanse să înflorească.


Prin înţelegerea diferenţelor ascunse dintre sexe putem reuşi mai uşor să oferim şi să primim dragostea. Încuviinţând şi acceptând diferenţele dintre noi, pot fi descoperite soluţii constructive prin care să obţinem ceea ce dorim. Şi, cel mai important, putem învăţa cum să-i iubim şi să-i ajutăm pe cei la care ţinem.


Dragostea - este un miracol şi poate dura dacă ne amintim de deoasebirile dintre noi.


...Hai să ne imaginăm că ne întoarcem înapoi în timp şi, observând viaţa pe Planetele Marte şi Venus, înainte ca locuitorii acestora să se fi descoperit unul pe altul, vom afla câte ceva despre bărbaţi şi femei.

Viaţa pe Marte


Marţienii preţuiesc puterea, competenţa, eficienţa şi realizările. Ei fac tot timpul ceva pentru a se afirma sau a-şi dezvolta forţa şi îndemânarea. Conştiinţa lor de sine se defineşte prin capacitatea de a obţine rezultate. Ei resimt împlinirile în primul rând prin succese şi realizări.

Totul pe Planeta Marte este o reflectare a acestor valori. Chiar şi îmbrăcămintea este concepută pentru a reflecta talentul şi competenţa lor. Poliţiştii, soldaţii, oamenii de afaceri, savanţii, şoferii de taxi, tehnicienii şi şefii poartă cu toţii uniforme sau, cel puţin, pălării care oglindesc competenţa şi puterea lor.

Ei nu citesc reviste ca "Psyhologi Today", "Self", sau "People". Sunt preocupaţi mai mult cu activităţi în aer liber, cum ar fi vânătoarea, pescuitul, maşinile de curse. Sunt interesaţi de ştiri, buletine meteo, sport, romane de dragoste şi cărţi cu sfaturi de tipul "Ajută-te singur". Îi interesează mai mult "obiectele" şi "lucrurile" decât oamenii şi sentimentele.

Chiar şi acum, pe Pământ, în timp ce femeile visează la dragoste, ei visează la maşini puternice, la calculatoare mai rapide, la mecanisme, inovaţii şi tehnologii mai performante. Bărbaţii sunt preocupaţi de "lucruri" care să-i ajute să-şi dovedească puterea prin care să-şi realizeze scopurile.

Atingerea scopurilor este foarte importantă pentru un marţian, deoarece este un mod de a-şi demonstra competenţa şi a se simţi bine; el trebuie să-şi realizeze aceste ţeluri prin el însuşi. Nu se poate ca altcineva să o facă pentru el.

Marţienii se mândresc să-şi rezolve lucrurile ei însuşi. Autonomia este un simbol al eficienţei, puterii şi competenţei.

Viaţa pe Venus


Venusienele au alte norme. Ele preţuiesc dragostea, comunicativitatea şi relaţiile umane. Ele petrec mult timp consolându-se, ajutându-se şi discutând între ele. Percepţia lor despre sine se defineşte prin sentimente şi calitatea relaţiilor lor. Ele se realizează prin a-şi împărtăşi sentimentele şi a avea legături cu ceilalţi.

Pe Planeta Venus totul reflectă aceste valori. În loc să construiască clădiri înalte şi autostrăzi, ele sunt preocupate mai mult să trăiască în armonie, într-o comunitate afectuoasă şi cooperantă. Legăturile sunt mai importante decât munca şi tehnologia. Lumea noastră se află, în multe privinţe, la antipod de cea a marţienilor.

Ele nu poartă uniforme ca marţienii (pentru a-şi afirma competenţa). Dimpotrivă, nouă ne place să ne punem în fiecare zi alte haine, în funcţie de dispoziţia pe care o avem. Exprimarea personalităţii şi, în special, a sentimentelor este foarte importantă. Ele îşi pot schimba de mai multe ori pe zi toaleta în funcţie de dispoziţie.

Comunicarea este pentru noi de mare însemnătate. Este mult mai important să ne împărtăşim sentimentele personale decât să ne atingem scopurile pentru a avea succes.

Femeile sunt orientate spre legături, nu spre atingerea unor scopuri; noi suntem mai preocupate să ne exprimăm bunătatea, dragostea şi grija.

Pe Venus, toată lumea studiază psihologia şi are cel puţin o diplomă în consultanţă pentru probleme personale. Femeile sunt foarte preocupate de dezvoltarea personalităţii, spiritualitate şi tot ce poate întreţine viaţa, sănătatea şi evoluţia. Planeta Venus este împânzită cu parcuri, grădini cu flori, complexe comerciale şi restaurante.

Venusienele au foarte multă intuiţie. Ele şi-au dezvoltat această capacitate de-a lungul secolelor, anticipând nevoile celorlalţi. Un semn de mare afecţiune este să ne oferim ajutorul şi sprijinul, fără să ne fie cerut.

Pe Planeta Venus, a da sfaturi şi sugestii este un semn de grijă. Venusienele sunt convinse că, dacă ceva funcţionează, ar putea întotdeauna să funcţioneze şi mai bine. Natura noastră ne face să vrem să îmbunătăţim lucrurile. A oferi sfaturi şi critici constructive constituie pentru noi un gest de iubire.
...
Rezumând cele spuse, iată cele două greşeli pe care le comitem în mod frecvent, în cadrul relaţiilor noastre:

  1. Bărbatul încearcă să modifice sentimentele unei femei care este supărată, transformându-se în domnul Rezolvă-tot şi oferindu-i soluţii pentru problemele ei, soluţii care subminează sentimentele.
  2. Femeia încearcă să schimbe modul de a acţiona al bărbatului, transformându-se într-un Comitet de Perfecţionare, oferindu-i sfaturi şi critici nesolicitate.
Subliniind aceste două greşeli majore, marţioanul John Gray, nu vrea să spună că totul este  greşit în cel priveşte pe domnul Rezolvă-tot sau Comitetul de Perfecţionare. Autorul ghidului practic pentru îmbunătăţirea comunicării şi pentru obţinerea rezultatelor dorite în relaţiile noastre în cartea: "Bărbaţii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus" vine în casele noastre, atingând inimile noastre spunând că acestea sunt atribute pozitive marţiene şi venusiene. Greşelile provin doar din momentul ales şi din modul de abordare. 

Înţelegând diferenţele amintite, devine simplu să ţinem seama de sensibilitatea partenerilor şi să le acordăm mai mult sprijin. 

Dacă eşti femeie, îţi sugerăm că în cursul săptămânii acestea, următoarei, etc. să încercăm să ne abţinem de a da orice sfaturi nesolicitate sau să aducem critici. Bărbaţii cu care venim în contact nu numai că vor aprecia aceasta, dar vor deveni mai atenţi şi mai grijulii faţă de noi.


Dacă eşti bărbat, îţi sugerăm să exersezi arta de a asculta de fiecare dată când vorbeşte o femeie, cu singura intenţie de a-i înţelege problemele. Încearcă să înveţi să muşti limba de câte ori îţi vine să dai o soluţie sau să-i schimbi starea de spirit. Vei fi surprins constatând ce mult te apreciază.

Le mulţumesc, unor persoane, pe care nu îi voi putea uita niciodată unde nu mă voi afla. Nu le voi scrie numele, deoarece, dacă acestă postare ei o vor citi, îşi vor da seama foarte bine.

P.S.: Fie ca înţelepciunea şi dragostea voastră să devină mai puternică. Fie ca frecvenţa divorţurilor să scadă, iar a căsătoriilor fericite să crească. Copii noştri merită o lume mai bună.

Un comentariu:

  1. ...Ama, ama folemente, ama piu che poi e se ti dicono che e peccato ama il tuo peccato e sarai inocente.

    RăspundețiȘtergere