Post più popolari

vineri, 17 iunie 2011

Transformarea negativului în pozitiv

Fii deschis la posibilitatea de a descoperi aspecte personale negative. Realitatea dură poate fi una benefică atunci  când eşti hotărât să dai vieţii o turnură pozitivă.

Ştii că, în limba japoneză, simbolul pentru cuvântul "obstacol" este acelaşi cu cel care semnifică "oportunitate"? Chiar aşa este. Şi la fel se întâmplă şi în viaţă. Totul ţine de perspectivă. Coşul cu mere terciute este doar o mizerie de nedescris sau descoperirea sucului de mere? Bucata de geam afumat reprezintă doar o fereastră cu care nu se mai poate face nimic sau descoperirea ochelarilor de soare? Totul depinde de modul în care percepem lucrurile ivite pe parcursul vieţii noastre.

Automotivarea

Un motiv este o nevoie resimţită care îndeamnă un individ la acţiune. Este speranţa sau alt tip de forţă care îl împinge pe acesta să obţină rezultate concrete. (W. Clement Stone)

Iată şapte elemente-cheie care transformă inerţia în acţiune:


  1. Devină conştient de adevăratele tale dorinţe.
  2. Lasă-te antrenat şi motivat de ele, pentru a le transforma în realitate.
  3. Dezvoltă disciplina personală urmându-le pas cu pas. 
  4. Sporeşte entuziasmul şi optimismul legate de fiecare realizare din cursul zilei. Arată aprecierea de fiecare dată când primeşti ajutor de la cineva.
  5. Priveşte provocările ca pe nişte oportunităţi şi fii receptiv la posibilităţile pe care le deschid în faţa ta. 
  6. Sporeşte încrederea în sine prin acumularea de cunoştinţe din domeniul propriu de activitate.
  7. Concentrează-te pe procesul de transformare în persoana care ai visat să devii. 
Alcătuieşte o listă cu lucrurile pe care trebuie să le faci sau să le îmbunătăţeşti, pentru a lua atitudine. Ţine-o aproape. 

Reconceptualizarea

Când vine vorba de percepţia propriului nostru potenţial, mulţi dintre noi ar face bine să ia lecţii de la experţii în marketing. De fiecare dată când un consultant de marketing trebuie să ofere soluţii eficiente la debutul unei afaceri, primul lucru pe care îl face este să reconceptualizeze afacerea. El nu propune schimbarea fundamentală a afacerii, ci a modului în care clienţii şi ceilalţi oameni implicaţi o percep.

Acum, să ne gândim fiecare la modul în care apărem în faţa celorlalţi. Ce ar trebui schimbat, începând chiar de astăzi? Notează scimbările pe care crezi că ar trebui să le faci şi cum anume ar trebui să acţionezi în acest sens. 

Aşa este! Înfăţişarea poate face diferenţa. 

De exemplu, într-un oraş pot fi pe piaţă şapte dealeri de maşini la mâna a doua, dar numai unul singur care vinde "maşini rulate"... şi probabil că cel din urmă va atrage cei mai mulţi clienţi noi. Într-un oraş pot fi 20 de magazine de optică, dar numai un "centru de prevenire a afecţiunilor oculare"... şi aceasta din urmă va deţine cea mai mare parte din afacerile ce au tinerii ca ţintă. Afacerilor pot fi, în esenţă, aceleaşi; numai că cele mai de succes şi-au reconceptualizat imaginea şi au scos-o în evidenţă.

Şi noi putem face acelaşi lucru! Putem reconceptualiza "vârstă înaintată" prin "maturitate deplină"? "Inaccesibil" prin "pe culmile succesului"? Putem înlocui "tinereţe şi lipsă de experienţă" cu "entuziasm şi deschidere"? Ar putea deveni "educaţia insuficientă" o "învăţare continuă"? Se poate transforma "tânăr cu caş la gură" în "cel mai nou protejat"?

Desigur! Desigur! Desigur!

Totul e să mergem la oglindă şi să ne privim altfel. Vezi imaginea pe care o văd şi ceilalţi, descpoperă punctele forte şi scoatele în evidenţă, recunoaşte slăbiciunile şi depăşeştele. Dacă nu eşti mulţumit de calitatea muncii tale în prezent, începe să munceşti mai bine. Dacă nu îţi place imaginea pe care o ai, reconceptualizează şi proiectează o nouă înfăţişare. Toate acestea înseamnă să fii o persoană întreprinzătoare.

Pe scurt, păstrează legătura îndeaproape cu tine însuşi. Aceasta este condiţia necesară pentru a crea conexiuni cu alţii şi a-i putea ajuta. 

Eul ascuns

În ciuda faptului că le spunem prietenilor că "suntem născuţi pentru a mânca numai caviar", am putea să ne alegem, de fapt, cu "praful de pe tobă". Oricum ar sta lucririle, putem fi nişte persoane fericite, pline de veselie şi optimism. 

Ştim cu adevărat cine suntem şi ce potenţial incredibil stă ascuns în noi? Iată o temă splendidă de meditaţie.

Cu toţii suntem speciali, suntem entităţi individualizate, capabile de realizări admirabile. Iar de vreme ce ne-am născut cu daruri ca potenţialul şi aspiraţiile, suntem obligaţi să ni le descoperim şi să le cultivăm.

P.S.: A te cunoşte pe tine însuţi - înseamnă a-ţi descoperi aspiraţiile şi a-ţi urma visurile. 

Un comentariu:

  1. De îndată ce vei începe să aloci mai mult timp proprietăţilor, vei realiza că nu-ţi mai rămâne timp pentru activităţile cu care altădată îţi umpeai timmpul. Majoritatea acelora erau simple modalităţi de a amâna ce este cu adevărat important, unele nemeritând să fie făcute deloc.

    RăspundețiȘtergere